Samenwerken met ‘collega’s’

De uitdrukking ‘Samen staan we sterk’ ken je vast wel. Toch lijkt samenwerken met andere ondernemers binnen de huisdierenbranche nog best een uitdaging. Zie jij andere ondernemers als ‘concurrenten’ of ‘collega’s’?

samenwerken in huisdierenbranche

Snel naar jouw antwoord!

Een aantal jaar geleden deed ik een klein marktonderzoek naar ondernemers uit de huisdierenbranche. Eén van de vragen was: Wat weerhoudt jou ervan om je onderneming groter te maken of waarom stel je bepaalde zaken uit? Een antwoord dat ik daarop terugkreeg was bijvoorbeeld: “Kritiek van anderen”.

Nog regelmatig vertellen ondernemers mij dat ze niet durven of aan het uitstellen zijn. Dat ze zich ‘op hun vingers gekeken’ voelen als ze zichtbaar zijn, dat er veel kritiek is, dat anderen geen kennis willen delen, dat er veel gevoel van competitie is, dat er niet wordt opengestaan voor elkaars mening…. En hier stop ik, ik hou het graag positief. Mijn conclusie is inmiddels dat veel ondernemers elkaar zien als concurrentie. En met concurrenten deel je niks. Toch?!

Concurrentie is positief!

Weerhoud het concurrentiegevoel jou van samenwerking? Of herken je je in voorbeelden van andere ondernemers die ik hierboven noem? Grote kans dat jij ‘concurrentie’ nog ervaart als negatief. Terwijl concurrentie over het algemeen juist positief is!

Door concurrentie:

  • Blijf je scherp
  • Word je geïnspireerd en blijf je jouw bedrijf ontwikkelen
  • Heb jij de mogelijkheid om een energievretende klant bij een ander onder te brengen en heeft de huisdiereigenaar wat te kiezen
  • Kun je jezelf en jouw bedrijf onderscheiden
  • Sta je sterker om huisdierenwelzijn te verbeteren

Je kunt zelf vast nog meer positieve redenen bedenken waarom het goed is dat ook andere ondernemers dezelfde missie hebben als jij.

Doorbraak voor huisdierenwelzijn

Hoewel in veel ondernemersboeken nog wordt geschreven over een ‘concurrentiestrijd’ waarbij er maar één echte winnaar zou zijn, is dat in onze praktijk wel anders! Even concreet: om huisdierenwelzijn te verbeteren moet er nog veel gebeuren. Dat kun je niet alleen en daarom hebben we elkaar nodig!

Je kunt je afvragen of concurrentie wel bestaat. Uiteindelijk doe jij alles op jouw manier. En dat doe je absoluut anders dan andere ondernemers uit hetzelfde vakgebied bij jou in de buurt. Je bent uitgenodigd om samen met mij en andere ondernemers die negatieve spiraal rondom ‘concurrentie’ te doorbreken!

Als je nu nog veel bezig bent met de negatieve kant van ‘concurrentie’, probeer jezelf er dan van te overtuigen dat concurrentie juist mogelijkheden biedt en tot geweldige samenwerkingen kan leiden. Jouw missie om meer huisdieren en huisdiereigenaren te helpen wordt sneller werkelijkheid. Help elkaar en wees niet bang dat dat negatieve gevolgen heeft voor jou!

Andere ondernemers zien als collega’s

Onderneem je nu zo solitair als een kat? Stel je dan eens voor hoe het zou zijn om zo sociaal als een hond te ondernemen. Mensen zijn sociale wezens en we hebben elkaar nodig. Het gevoel ergens bij te horen, een verbinding met elkaar te hebben en samen voor een doel te strijden doet ons goed. Juist door open te staan voor andere ondernemers en elkaar het beste te gunnen breng je verandering teweeg.

Vanuit Mindpet organiseer ik daarom regelmatig de Huisdierondernemer Mastermind om ondernemers te laten groeien. Tijdens deze online meeting komt een groepje ondernemers samen om te sparren over ondernemersvragen waar zij zelf tegenaan lopen. Door tips, inspiratie en ervaringen te delen kunnen ze weer door met het verbeteren van hun bedrijf, is het volgende actiepunt concreet en groeit het netwerk van positief ingestelde ‘collega’s’. Klik hier voor meer informatie!

In februari 2024 vindt de volgende Huisdierondernemer Livedag plaats in Breda! Je netwerk vergroten, een hele dag werken AAN je huisdierbedrijf én met een geweldig plan de deur uitlopen aan het einde van de dag. Lijkt je dit wat? Klik dan hier voor meer informatie!

Help andere ondernemers met hun huisdiermarketing.
Deel dit artikel!

Hi, ik ben Sandra

Ik help ondernemers in de huisdierenbranche om marketing in te zetten die voor ze werkt! Door masterclasses, sparringsessies & coaching veranderen ondernemers hun aanpak om van baasjes klanten te maken en hun bedrijf te laten groeien. Vol passie deel ik mijn bak aan kennis en 18+ jaar ervaring zodat meer huisdiereigenaren bekend worden met producten en kennis die het huisdierenwelzijn verhogen.

"Waar moet ik beginnen?!"

Download het gratis e-book ‘Betalende huisdiereigenaren ZONDER opdringerig te zijn’ en ga met de 3 tips aan de slag!

Chat openen
Hi welzijnsgerichte ondernemer! Wat leuk dat je hier bent en tof dat je op zoek bent naar mogelijkheden om jouw bedrijf en ondernemerskills te laten groeien 🤩

Heb je een vraag? Stel gerust!